Pokud je řeč o zdravotním dopadu čajů typu Pu Er, většinou jde o tmavé PuEry (Shu Cha). Protože u těchto čajů se na rozdíl od jiných typů dá opravdu mluvit o oxidaci i fermentaci, protože na stárnutí těchto čajů mají vliv oba procesy. Mladé či zelené čaje Pu Er (Mao Cha) rozhodně nenabízejí klíčové vlastnosti a charakteristiky, které jsou právě od této kategorie čajů očekávány, a jsou naopak podobné světlým čajům. Za zmínku pak stojí schopnosti antioxidační a velké množství vitaminů a polyfenolů (katechin).
Co místo na světě to čaj Pu Er pod jiným názvem a s jiným popisem – začíná to čajem krásy a pokračuje přes dlouhověkost až k hubnutí. A přitom každý název má částečně pravdu. Pravidelní konzumenti Pu Eru a vůbec jeho milovníci pak z vlastní praxe vědí, že Pu Er zahřívá organismus, z těla vypuzuje nezdravé tuky, zabraňuje arterioskleróze, redukuje krevní tlak i hladinu cukru a kromě dalších účinku také pomáhá proti rakovině. V obecné rovině se dá říct, že jeho pravidelná konzumace zpomaluje stárnutí a prodlužuje život člověka.
Konzumace čaje Pu Er je dobrá prevence kardiovaskulárních chorob a snižuje krevní tlak
Chemické látky v něm obsažené brání hromadění enolu a neutrálního tuku v játrech i krvi, posilují pružnost cév a předcházejí také arterioskleróze a možnosti krvácení do mozku.
Pu Er reguluje množství tuku v lidském těle
Přehnané diety, přejídání, málo pohybu a z toho všeho plynoucí stres pomáhají velmi dobře akumulovat v těle nezdravé tuky. Tomu umí Pu Er velmi dobře předcházet. Potlačuje totiž syntézu cholesterolu v játrech a účinně tak redukuje jeho zastoupení v krvi, stejně jako triglyceridy a volné mastné kyseliny. Zároveň výrazně urychluje odbourávání „špatného“ cholesterolu.
Pro začátečníky doporučujeme nejprve ochutnat některou z kvalitnějších sypaných tříd puer čaje, například Pu-erh Superior. Případně zkusit pu erh čaj lisovaný do tvaru koláče, například příjemně nasládlý puerh z pohoří Yi Wu.
Pití Pu Er reguluje trávení a působí proti zácpě
Jako fermentovaný čaj je Pu Er velmi šetrný k zažívacímu traktu člověka a pokud není sám o sobě extrémně silný, trávení rozhodně nedráždí, ale zklidňuje, urychluje tvorbu žaludečních šťáv a ulevuje od zácpy.
Jeho konzumace je dobrou prevencí rakoviny a posiluje odolnost proti ozáření
Pu Er obsahuje protirakovinné organické látky jako třeba fenol, theofylin a mnoho vitaminů. Jinak jsou tu přítomný anorganické látky jako mangan, zinek nebo molybden. Experimentálně bylo prokázáno, že přítomný fenyl zvyšuje rezistenci vůči oxidaci a radiaci ještě více než vitamin E. A mezi všemi čaji dokáže právě Pu Er nejvíce pomoci s prevencí rakoviny i radiace. Jedním z důvodů těchto jeho kvalit je také kvalita půdy, ve které roste v provincii Yunnan. Dále pak mírné podnebí a vydatný déšť, tedy základní podmínky růstu kvalitního čaje.
Pití Pu Er zpomaluje stárnutí
Tato schopnost Pu Er plyne hlavně z přítomnosti taninu (kyselina tříslová) v listech, který je průkazně až 18 krát vydatnější než vitamin E. Přítomný fenol výrazně likviduje aktivitu volných radikálů v lidském těle, katechin pak zpomaluje stárnutí a oxidaci.
Čajovník z Yunnanu s velkými listy obsahuje mnohem více katechinu ve srovnání s jinými stromy, takže v boji proti stárnutí je ještě účinnější.
Pití Pu Er má vliv na vzhled člověka
Tradičně byl tento nápoj vnímán jako „čaj pro staré“ a stejně tak i nazýván. V poslední době je nejvíce skloňován jako „čaj pro ženy“. Hlavním důvodem je zde schopnost regulace metabolismu, urychlení krevní cirkulace a vůbec schopnost stabilizace tělesných funkcí, které mají masivní vliv na stav fyzického vzhledu člověka.
Konzumace Pu Eru podporuje krevní cirkulaci
Studené nohy a zimomřivost velmi často pocházejí právě od špatného prokrvení končetin a také se velmi často vyskytují právě u žen. Pu Er podporuje velmi dobře krevní cirkulaci obecně, takže pomáhá prohřívat tělo. Účinek se dá ještě zesílit přidáním zázvoru.
Pu Er léčí záněty, likviduje bakterie a působí dobře na zuby
Sám o sobě obsahuje Pu Er velkou zásobu látek s bakteriostatickými účinky. Klinické testy prokázaly a opakovaně prokazují, že právě Pu Er odolává sám bakteriím a brání jejich množení. Klíčem k tomu je již několikrát zmínění fenol z velkolistých čajovníků provincie Yunnan. Čajovník získává z vysoce kvalitní půdy fluor a čajové listy mají pak velmi dobré účinky na ochranu zubní skloviny. Čaj obecně chrání zuby jako takové a eliminuje taky pach v ústech.
Proč věnovat takovou pozornost výběru dodavatele?
Pu Er je obecně velmi citlivý na prostředí, kde je skladován. Protože bývá skladován i desítky let, je potřeba právě skladovému prostoru věnovat maximální péči a vytvořit čaji ideální podmínky kvůli správnému průběhu fermentace. Všechny čajové lístky velmi jednoduše absorbují pachy prostředí, kde jsou skladovány. Pokud není tedy čaj skladován v izolaci od dalších pachů, je velmi rychle znehodnocen, protože zanikne jeho původní vůně.
Některé věci platící pro Pu Er neplatí naopak pro mnoho jiných čajů. Kvůli fermentaci je velmi důležitý přístup jak vzduchu, tak i světla. Vzduch musí být vlhký a světlo jen mírné. Suchý vzduch ničí čaj velmi rychle a spolehlivě, stejný efekt má ostré světlo či tma. Proces fermentace, který Pu Eru dodává jeho vlastnosti, aroma i chuť, potřebuje přesné klimatické podmínky. Velmi těžko bude probíhat v umělém prostředí a v Evropě obecně nelze očekávat přirozenou cestou podmínky pro stárnutí a tedy i skladování právě Pu Eru.
Ať už si vyberete kvalitní Pu Er jakéhokoli druhu a lisovaný v jakémkoli tvaru, jste na velmi dobré cestě zatočit s mnoha svými zdravotními problémy. mnoho milovníku Pu Eru k němu našla cestu díky jedinečné zemité chuti, kterou vám jiný čaj prostě nenabídne. Pokud se podíváme jen lehce do historie, zjistíme, že v Číně byl a je stále konzumován hlavně kvůli svým zdravotním účinkům a na ty už přichází i západní medicína. A opakované vědecké studie je jen potvrzují.