Materiál
Čaj Lao Ban Zhang Pu-erh se vyrábí z čerstvých lístků velkolistého čajovníku ze starých čajových zahrad ve vesnici Lao Ban Zhang. Chen Sheng Lao Ban Zhang vybírá jednodruhové suroviny ze starých stromů starých více než 300 let, což umožňuje milovníkům čaje ochutnat čistou a pravou chuť Lao Ban Zhang.
Vzhled sušených listů
Suché listy mají lesklou tmavě zelenou barvu, hrubé a chlupaté proužky, poměrně velké vroubkované listy a baculaté pupeny s množstvím chmýří.
Aroma
Než čajový koláček vyloupnete, ucítíte jeho vůni. Po otevření bavlněného papíru, který čajový koláček Lao Ban Zhang obaluje, se projeví dřevitá vůně hor.
Stáří starých čajovníků Lao Ban Zhang je vysoké a jejich kořeny jsou hluboce zakořeněné. V oblasti starobylých čajovníků Lao Ban Zhang není možné vykopat ani kousek kamene a půda je rok co rok tvořena hromaděním spadaného listí. Tato přirozeně vytvořená struktura půdy vytváří vůni čaje ze starých stromů Lao Ban Zhang. Vůně je dřevitá a pochází z dávných dob.
Vůně z šálku
Na šálku zůstane neodmyslitelná vůně čaje Lao Ban Zhang.
V tomto okamžiku, když zvednete šálek, abyste ucítili aroma šálku, bude se z prázdného šálku linout jedinečná horská a dřevitá vůně čaje Lao Ban Zhang, která se pomalu změní ve vůni medu a orchidejí. Na jazyku se odrazí lehká sladká příchuť.
Ve skutečnosti je přivonění k vůni čaje jako pocit kouzla orchidejí z hlubokého údolí. Tento druh vůně se náhle objeví, proklouzne a osvěží srdce i duši. Tento druh vůně je nezapomenutelnou věčností. Proto, abyste cítili vůni čaje Lao Ban Zhang, musíte mít tento druh mentality.
Pozorování barvy nápoje
Po druhém nálevu čaje Lao Ban Zhang jej nalijte do poctivého šálku a pozorujte barvu nálevu.
Barva nálevu z čaje Lao Ban Zhang Pu-erh: Barva čaje se v různých letech různě mění. Barva čaje Lao Ban Zhang uchovávaného do tří let je zlatavá, průhledná a jasná a po přirozeném stárnutí se postupně mění. Po třech letech se zlatá barva začíná měnit na žlutočervenou.
V tomto okamžiku, pokud byl čaj skladován v suchém skladu méně než pět let, je barva nálevu obecně zlatá a jasná. U čaje, který byl skladován déle než pět let, se barva čaje začíná měnit na červenou. Pokud byl skladován velmi dlouho, je barva ještě červenější, není jasná, ale má lesklý a mastný nádech. Tekutina má určitou viskozitu, která vytváří jemnou chuť.
Ochutnávka
Při popíjení čaje Lao Ban Zhang jej někteří lidé popisují jako hořký a jiní jako trpký. Všichni z toho udělali chuť „krále čaje“.
Kdyby však byl čaj pouze hořký a trpký, nebyl by to dobrý čaj. Čaj Lao Ban Zhang má hořkou chuť s nádechem sladkosti a trpkou chuť s dlouhotrvající vůní. Po vypití čaje hořkost a trpkost okamžitě zmizí a zůstane sladká vůně, která dlouho zůstává v hrdle. Čajoví nadšenci tuto přetrvávající vůni v hrdle označují jako „rým v hrdle (喉韵)“, což je vyhledávaná „královská“ chuť čaje Lao Ban Zhang.
Čaj Lao Ban Zhang gushu Pu-erh je obzvláště trvanlivý a jarní čaj lze louhovat více než dvacetkrát. Jarní čaj je představitelem dominantního postavení čaje Lao Ban Zhang.
Pokud jde o takzvaného „krále čaje“ Lao Ban Zhang, bez ohledu na dobu nebo region, status krále čaje nebyl nikdy otřesen. Hlavním důvodem, proč se mu říká „král“, je okamžitá dominance čaje po vstupu do úst, silné „chaqi“ se silnou hořkou chutí a dobrou dochutí.
„Chaqi (茶气)“ vytváří při pití čaje Lao Ban Zhang silné povzbuzení. Někteří lidé cítí, jak se jim po vypití tří šálků mírně potí ruce, hlava a záda. Silnější pocit může způsobit, že lidé pocítí příval tepla přímo do čela, což způsobí zrudnutí obličeje a pocit horka v uších. Dlaně jim zčervenají a linie rukou se zamlží do červené barvy.
Vylouhované listy
Po více než dvacátém spaření čaje vysypte čajové lístky na čajový tác a pozorujte jejich jedinečné vlastnosti: lístky jsou silné a baculaté, pupeny jsou velké a jsou na nich patrné bílé chloupky.
Když vezmete do ruky kompletní čajový lístek, ucítíte, že povrch lístku je tenký jako křídla cikády, je mimořádně měkký a má silně vatovitou strukturu. Při sevření a tření dvěma prsty zjistíte, že list má obzvláště pružnou strukturu, která klouže po konečcích prstů, ale list se neláme. Pokud si kolem prstů omotáte kompletní stonek čaje, budete mít pocit, že je jako pružná gumička, kterou nelze snadno přetrhnout.