Náš fermentovaný přítel pu-erh… Čajový svět jako by se rozdělil na dvě poloviny, když se mluví o tomto čaji. Někteří nadšenci pu-erhu se do jiných čajových odrůd příliš nepouštějí. Někteří ho už měli a nijak zvlášť ho neberou. A jsou i tací, kteří se setkali s dobrým pu-erhem, chutnal jim, ale neví, jak se vydat na další cestu. V dnešním příspěvku si povíme o tom, jak udělat degustaci pu-erhu a vybrat ten správný.
Když se napijeme jediného doušku čaje, zaplaví nás celá řada vjemů – ochutnáváme, cítíme vůni, vidíme barvy, cítíme texturu a následně v nás zůstává emoce z čaje. Někdy je to čistá láska, ale ne vždy.
VZHLED PU-ERHU
To je obvykle první dojem, který o čaji získáme ještě předtím, než k němu přivoníme – jak vypadá?
Ačkoli pu-erh nemůžete posuzovat podle obalu, přesto můžete určité vlastnosti posoudit podle toho, jak čajové lístky vypadají.
Pu-erh se vyrábí nejen ve dvou různých druzích – Sheng (surový) a Shou, ale také v různých tvarech – sypané čajové lístky, čajové koláčky a tuocha, čajové cihly, plněné v citrusových slupkách a několik vzácnějších druhů.
Pozornost můžete věnovat následujícím věcem:
Velikost čajových lístků – jsou velké (starší) nebo malé (mladší)?
Čajové pupeny – má čaj čajové pupeny a jaký je jejich podíl?
Barva – jsou čajové lístky převážně hnědé, nebo je v nich hodně žlutých čajových lístků? To ukazuje na méně vyrovnanou sklizeň. Dále můžeme stáří čaje určit podle barvy čajových lístků, což je více patrné u syrového (šeng) Pu-erhu: jak čaj stárne, lístky se zbarvují do tmavší hnědé. Mladší čaje jsou obvykle převážně zelené.
Kromě čajových lístků si někdy můžete v čajových lístcích všimnout i drobných nečistot – prachu, vlasů, brouků nebo někdy i větších částic. Zatímco malé množství těchto nečistot je přirozené, velké množství může ukazovat na koláč, který nebyl vyroben s velkou péčí.
Dále při pohledu na čajové koláče rozlišujeme dva typy lisování – mechanické a ruční.
Ruční koláče se lisují manuálně. Tradičně se ke stlačování čajových koláčů používal těžký kámen. Tímto způsobem čajové koláčky rychleji dozrávají a konečným výsledkem by byl čajový koláček, který se snadno rozpadá. Mnoho milovníků čaje oceňuje ručně lisovaný koláč. V dnešní době se však většina čajových koláčů pu erh lisuje mechanicky – pomocí speciálního stroje. Mechanicky stlačené koláče déle stárnou, jsou rovnoměrnější a je známo, že mají delší trvanlivost.