Jak připravit koláče Pu’er pomocí gaiwanu
Louhování ve stylu Gaiwan nebo Gong Fu může být úžasným způsobem, jak prozkoumat chuť čaje Pu’er. Vícenásobné louhování čaje Pu’er cake v gaiwanu vám umožní poznat jeho chuť v různých fázích procesu extrakce. Začněte světlou chutí a barvou šálku, pak se rozvine do tmavé a bohaté chuti, sledujte, jak se čaj vyvíjí a dokud nedosáhne plné extrakce. Pro přípravu syrového nebo zralého čaje Pu-erh Cakes / Bricks postupujte podle níže uvedených pokynů.
Krok 1: Rozpulte čajový koláček nebo cihlu Pu-er pomocí nože Pu-er.
Položte koláč na tác/nebo rovnou plochu, nechte čajový koláč vzadu, jednou rukou stiskněte a přidržte střed koláče, vyhledejte prostor mezi čajovými lístky pro vložení nože, abyste se vyhnuli rozbití čajových lístků, vložte Pu-er nůž do okraje koláče, jemně otáčejte nožem nahoru a dolů, vyjměte nůž a vyhledejte další prostor, opakujte, dokud se čaj neuvolní a neodpadne. Tím se obvykle odlomí kousek čaje z koláče. Nyní můžete uvolněný kousek z čajového koláče vyjmout a kousek snadno odlomit rukou.
Krok 2: Odměřte sypaný čaj k vylouhování
Hmotnost listu Pu’eru závisí na velikosti vašeho gaiwanu. Na každých 120ML-150ML můžeme použít 7 gramů čaje.
Krok 3: Očistěte gaiwan horkou vodou
Vyčistěte gaiwan horkou vodou (100 °C), po vyčištění vodu v gaiwanu vylijte.
Krok 4: Nasypte čaj Pu’er do gaiwanu
Krok 5: Probuďte čajový lístek
Přiklopte víčko a 5krát pomalu potřepejte gaiwanem nahoru a dolů. To pomůže probudit čajový lístek. Neváhejte si poté přivonět k víčku a vychutnat si vůni.
Krok 6: Opláchněte čaj Pu’er
Naplňte gaiwan horkou vodou a nechte lístky odstát maximálně 5 sekund, poté vodu vylijte. Tím odstraníte nežádoucí menší částečky listů a usnadníte další extrakci při pozdějším louhování.
Krok 7: Nalití horké vody přes okraj gaiwanu
Opět naplňte gaiwan vodou a přelijte ji přes okraj gaiwanu. Počkejte přibližně 10 sekund.
Krok 8: Nalijte čaj do čajového džbánu.
Nalijte čaj do džbánu na čaj. Tím můžete zajistit, že každý člověk pocítí při každém zalití stejnou chuť.
Krok 9: Použijte džbán na čaj k nalití čaje do šálků.
Krok 10: Vychutnejte si čaj Pu’er
Poznámka
Pokračujte v louhování tolikrát, kolikrát chcete (obvykle vydrží čaj Pu’er louhovat více než 10krát), přičemž ke každému louhování přidejte 5-10 sekund. Postupem času sledujte vývoj listu a prohlubování barvy nálevu. Nejdůležitější je věnovat pozornost měnící se chuti při každém máchání. Jakmile se síla čaje přestane projevovat, jsou lístky plně extrahovány.