„Nejkvalitnější čaj musí mít záhyby jako kožené boty tatarských jezdců, kroutit se jako lalok mohutného býka, rozvíjet se jako mlha vystupující z rokle, třpytit se jako jezero, kterého se dotkl zefír, a být vlhký a měkký jako země čerstvě prohnaná deštěm.“ Lu Yu
Skladování sypaného čaje
Tipy pro skladování sypaného čaje
Když investujeme do kvalitního čaje, chceme z něj vytěžit co nejvíce. Zde je několik tipů, jak správně skladovat sypaný čaj:
- Čaj je nejlépe uchovávat při pokojové teplotě. Rychlé změny teploty čaj poškozují. Čaj uchovávejte mimo dosah topení, klimatizace a oken, zejména v drsnějších ročních obdobích.
- Dbejte na to, aby byl čaj uchováván na suchém místě. Vlhkost čaj ničí.
- Čaj pohlcuje okolní pachy a vůně, proto jej uchovávejte mimo dosah silného koření. Čaj raději neuchovávejte v blízkosti míst, kde se vaří jídlo, nebo v místech, kde je hodně kouře.
- Čaj neukládejte do chladničky, pokud není uložen ve vakuově uzavřené nádobě. Kromě nízké teploty se v chladničkách vytváří vlhkost.
- Při skladování čaje se ujistěte, že používáte vzduchotěsnou nádobu. Čaj vystavený delší dobu na vzduchu ztrácí vlhkost, chuť a kvalitu.
- Nejlepší způsob skladování sypaného čaje je v nerezové nádobě nebo ve vzduchotěsném sáčku vyloženém hliníkovou fólií. Druhou nejlepší možností je nádoba z tónovaného/barevného skla. Vyhněte se používání skleněných nádob z čirého skla, abyste čaj ochránili před vystavením přímému slunečnímu záření. Čím tmavší je místo skladování, tím lépe.
- Čaj nikdy neskladujte v plastu.